A YIT MEGVÁSÁROLJA AZ MCE ÉPÜLETRENDSZER-SZOLGÁLTATÁSI TEVÉKENYSÉGEIT NÉMETORSZÁGBAN, AUSZTRIÁBAN, LENGYELORSZÁGBAN, A CSEH KÖZTÁRSASÁGBAN,

SAJTÓKÖZLEMÉNY 2008 MÁJUS 30.,8.00-KOR

A YIT MEGVÁSÁROLJA AZ MCE ÉPÜLETRENDSZER-SZOLGÁLTATÁSI TEVÉKENYSÉGEIT      NÉMETORSZÁGBAN, AUSZTRIÁBAN, LENGYELORSZÁGBAN, A CSEH KÖZTÁRSASÁGBAN,      MAGYARORSZÁGON ÉS ROMÁNIÁBAN                          

A YIT Corporation és az MCE AG megállapodást írt alá az MCE épületrendszer-szolgáltatási üzletágának eladásáról Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és Romániában a YIT számára, 2008. május 30.-i hatállyal.Az ügylet eredményeként az YIT további hat országra terjeszti ki tevékenységét.

A YIT által megvásárolt tevékenységek az épületrendszerekkel, valamint azok karbantartásával és működtetésével kapcsolatos szolgáltatások széles körét jelentik, és 1 900 embert foglalkoztatnak. 2007-ben mintegy 355 millió eurós bevételt eredményeztek. Ennek Németországból és Ausztriából egyaránt több mint 40%-a származott, a fennmaradó 15% pedig Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Magyarország és Románia között oszlott meg.

- Az akvizícióhoz erős motivációt jelentett az építési rendszerek területén széles körű szaktudással rendelkező, hozzáértő személyzet. A megvásárolt tevékenységek kiegészítik a YIT szolgáltatásait, a tranzakció következtében nem várható létszámleépítés. Ez a vásárlás lehetőségeket teremt számunkra a technológiai ismeretek, például az energiatakarékos és előgyártási technológiák átadására - hangsúlyozza Hannu Leinonen a YIT Corporation elnök-vezérigazgatója.

Az akvizíció értéke 55 millió euró. A tranzakció során fizetendő összeget később, a megállapodás lezárásakor határozzák meg, miután az akvizíció értékéből levonták a megvásárolt tevékenységek nettó tartozását. A tranzakció befejezéséhez a gazdasági versenyhivatalok engedélye szükséges. Az akvizíció befejezésének várható dátuma 2008. július 31.

A megvásárolt üzletág a YIT Building Systems szegmensének része lesz. Az új üzleti egység elnöki posztjára Karl-Walter Schustert (58), az MCE épületrendszer-tevékenységének jelenlegi vezetőjét nevezték ki. A tranzakciót követően a Building Systems szegmens a YIT Group bevételének több mint felét biztosítja majd. Földrajzi szempontból a megvásárolt tevékenységek a vállalatcsoport bevételének mintegy 9%-át teszik ki.

A tevékenység megvásárlása része az YIT stratégiájának, amely az építési rendszer szolgáltatások kínálatának földrajzi terjeszkedésére irányul. A földrajzi terjeszkedés célja pozíciójának erősítése az új piacokon, lehetőségek teremtése a nyereséges növekedés számára és az egészséges üzleti struktúra fenntartása.

- A tranzakció a YIT szolgáltatásportfólióját és növekedési lehetőségeit is javítja. Folytatjuk az MCE által megkezdett munkát, és az üzleti struktúrát a hosszú távú szolgáltatási szerződések, üzemeltetés és karbantartási munkák irányába fejlesztjük. A cél a jövedelmezőség javítása. Az ABB épületrendszer-szolgáltatásainak 2003-as megvásárlása után biztató tapasztalatokat szereztünk az üzleti tevékenység fejlesztésével kapcsolatban ebben az üzletágban - fejtette ki Hannu Leinonen.

A tranzakció nem változtatja meg a YIT Group 2008-as kilátásait. 2008. április 25-i előzetes évközi jelentésében a YIT úgy becsülte meg, hogy a vállalatcsoport 2008-ban az előző évinél nagyobb bevételt és jobb üzleti eredményt ér el.

Tájékoztató rendezvény, webes közvetítés és konferenciahívás

A YIT a mai napon (2008. május. 30.) a székhelyén (Panuntie 2, 00620 Helsinki, Finnország) 10.00 (CEST) órától angol nyelvű tájékoztató rendezvényt tart. A részvétel konferenciahívás útján is lehetséges. Kérjük, a részt venni szándékozók legalább 5 perccel a konferenciahívás megkezdése előtt hívják a +44 20 7162 0025 számot.

Az esemény webes közvetítése figyelemmel kísérhető a www.yitgroup.com/webcast címen. Ez utólag is megtekinthető lesz ugyanezen a címen, körülbelül 12.00 (CEST) után.

YIT CORPORATION

Juha Kostiainen vállalatkommunikációs és üzletfejlesztési vezető alelnök

További tájékoztatással következő vezető munkatársaink szolgálhatnak: Juhani Pitkäkoski, a YIT Building Systems Ltd elnöke, +358 400 451 644, juhani.pitkakoski@yit.fi Petra Thorén, a YIT Corporation befektetőkapcsolati vezető alelnöke, +358 40 764 5462, petra.thoren@yit.fi

Az YIT egy vezető szolgáltató cég az építési rendszerek, építőipari szolgáltatások és ipari szolgáltatások területén. Minőségi életkörülményeket építünk, fejlesztünk és tartunk fenn Finnországban, Svédországban, Norvégiában, Dániában, Észtországban, Lettországban, Litvániában és Oroszországban. 2007-ben az YIT bevétele 3,7 milliárd Eurót tett ki, és a csoport több, mint 23.000 embert foglalkoztatott. Az YIT részvényeit jegyzik a OMX Nordic Exchange helsinki tőzsdén. www.yit.fi

Az MCE AG és 8.300 alkalmazottja az európai feldolgozóipar részére tervez, gyárt, épít és szervizel üzemeket és szerkezeti elemeket. 2007-ben az MCE csoport értékesítése összesen 1,1 milliárd Euró volt. Az MCE AG többségi tulajdonosa a Deutsche Beteiligungs AG (DBAG) kezelte az egyik kivásárlási alapot, 75% vállalati részvénnyel a birtokában; a további 25% tulajdonosa az Andlinger & Company Group. Az MCE AG székhelye Linzben, Ausztriában található. A központi stratégiai terület Európa, ahol az MCE telephelyei szoros hálózatot alkotnak Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, Szlovákiában, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és Ukrajnában. www.mce-ag.com

Documents